13. apr, 2014

Søndag 13. april, Palmesøndag

I dag regner det og blåser, ja en riktig sur dag, men glimrende til inneaktivitet. De siste dagene har hjorten beitet rundt huset og i går dukket det en revunge opp rett utenfor kjøkkenvinduet, så det skjer jo litt her ute i ødemarka.

Jeg fikk lyst til å skryte litt av Kyrkjeblad for Vestnes som dukka opp i postkassa for et par dager sidan. Her var det mye godt stoff, også for en som ikke er av de ivrigste kirkegåerne. Flott foto på forsida av lokal fotograf og ellers også tiltalende layout. Men innholdet er nå det viktigste da. Stykket Faderen av Bjørnson er vel verdt å lese. Artikkelen om Gravminner er rett så interessant for en amatørslektsforsker. Her var det mye ukjent stoff å ta med seg. La merke til at DIS-Gravminner også var nevnt. En utrolig flott database som er verdt å avlegge et besøk. 

Så var det historia om Eidsvollmannen, Jens Stub, presten vår som drukna på Tresfjorden på veg til gudstjeneste i Tresfjordkirka. Dette skjedde høsten 5 år etter at han hadde vært med på å vedta grunnlova vår. Ei trist historie der også 5 rorskarer fra Vågstranda omkom. Messehakelen i Vestneskirka som feirer 300 års jubileum kjente jeg heller ikke til. Et flott klenodium som vi må se oss råd til å sette i presentabel stand. Til sist vil jeg nevne intervjuet med soknepresten vår som blir pensjonist 1. mai, det bør en få med seg!

Så takk til redaksjon og de som har bidratt med stoff. Jeg må huske på giroen på gåveabbonement som ligger ved.

I dag har jeg på Hanibalsiden lagt ut de 3 siste Hanibaler i distriktet som vi så langt vet om fødd før år 1700. Og ikke alle av disse var alltid så gudfryktig. Hanibal fra Yst-Eik i Vestrefjorden kom til Remkall på Otrøya. Litt om han her sitat:

 Hanibal Rømkalden idømt 8 riksdaler (inkludert motpartens saksomkostninger) for å ha beskyldt Aukra-presten Alexander Borch for å ha bannet! I selve dommen beskrives det hvordan Hanibal ankommer sterkt beruset (drukken) på Agerøens tiende bord (uten at det sies akkurat hvor dette foregår), og han banner og sverter og overfuser de tilstedeværende. Verst av alt, ikke bare banner han og forbanner andre, men Hanibal påstår altså at presten har bannet! Dette ser ut til å ha blitt dyrt fyllerør for Hanibal. Boten svarer omlag (basert på samtidige skifte-vurderinger i området) til verdien av 2 hester, eller nærmere 3 kyr.

Ha en fin påske.

 

 

 

6. apr, 2014

5. april 2014

Utvandrere i slekta.

Utvandringa på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet vet vi var stor. Og det var til Amerika de fleste reiste. Men i vår slekt så ser det ikke ut som utferdstrangen til det forjettede land var veldig stor.

Av slekta fra morfar og mormors side (Øyslekta) så ser jeg ingen nærslektet som utvandret. Bestemor Berit Anna fra Klauset hadde en morbror som reiste til Nord-Dakota i 1910, men Nils Elias Klauset kom heim igjen. Heller ikke på farfars side på Byrkjevoll var det stor utferdstrang . Men farmor, ho Elisabeth på Hauå med pikenavn Rekdal hadde to brødre som sa farvel til gamlelandet og dro over til Amerika. Det var Elias fødd i 1882 som i Amerika tok navnet Edward og giftet seg med en jente av russisk avstamming. John reiste først. Han fant seg ei jente med tyske foreldre. Dette er altså mine og mine søskenbarns grandonkler (gammelonkel også brukt som betegnelse her).

Om Elias viste jeg ikke anna enn at han ble gift med en Margaret og at de ikke skulle ha barn.

Jeg etterlyste han derfor på vårt utmerkedeDIS-slektsforum og fikk da litt mer kjennskap til ham. Spesielt kjekt var det at gravminne etter ham og kona dukka opp.

Mer om de to utvandrerne på denne siden

Bildet over er tatt på Veblungdnes av L. Sødahl og Sponland er enten av John eller Elias/Edward. Det kan kanskje noen hjelpe meg med?

26. mar, 2014

26. mars 2014

Da det var straffbart å snakke stygt om folk

 

Å skjelle ut folk vart sett på med mer alvor i hine hårde dager enn nå.

Et eksempel fra Tomrefjord i 1748 beviser dette. 2. juledag hadde det nok vært fest inne hos han Hamball i Tomra. Der hadde det nok gått livlig for seg.  Han Pål Gjerde (Stranda) hadde blitt skikkelig fornærma, og stemte han Lars på Langsteina inn for retten. Og fra tingprotokollen kan vi lese at Pål mente Lars,  <<-meget utilbørlig haver omtalt hannem på hans Bag>>.  I fylla hadde Lars kalla Pål for <<en Fantepose, Lus- og Skurve-Paul>>. Flere vitna at de hadde hørt det samme, og Lars måtte ut med 4 daler til Reknes hospital og måtte i tillegg betale 2 daler i saksomkostninger. Det var mye penger for sleivkjeften den tida da 6 daler var omtrent en årslønn for en voksen dreng.

 Kilde er Bygdebok for Tomrefjord, Øverås, Nerås side 503. Og de som mestrer gammel skrift kan lese originaldokumentet her i : Møre og Romsdal fylke, Romsdal sorenskriveri, Tingbok 1A 12 , 1740-1749, oppb: Statsarkivet i Trondheim. Saka starter på side 169b nede på siden.

 

Når jeg leser om denne saka så tenker jeg på alle de nett-trolla som spyr eder og galle med sine kvalmende uttalelser i kommentarfelta i nettavisene. Folkeskikk begynner visst etter hver å bli et fremmedord. En årslønn i trekk for å skjelle ut folk urettmessig kan vel synes litt hardt, det hadde vel vært greit med en måneds trekk i lønn eller trygd i første omgang så kanskje folk hadde begynt å tenke seg om nå enten de sitter i fylla å rører eller bare kort og godt har hodet sprengfullt av møkk som de burde kvittet seg med på annen måte.  

16. mar, 2014

16.mars 2014.

Min kjære far ville ha vært 105 år i dag om han levde. Vi minnes deg med ærbødigheit.

 Det er ein fin dag med snøbyer og kvite marker. I dag har eg skrevet litt om Augustinus. Mannen med det flotte navnet som var ein av våre forfedre frå Visdal. Han kan dykk lese litt om her under Øyslekt II.

Kanskje noen blir inspirert og døyper barnet sitt Augustinus, Augustus eller Augusta😉

8. mar, 2014

8. mars 2014

Det er mye en kan samle på. Noen samler på frimerker, andre på antikviteter. Min samlemani er vel nermest den siste. Jeg samler på gamle Hanibal-er som har sitt utspring i den første Hanibal i distriktet. Hanibal Jenssen Gjelsten som levde her omkring år 1600. Etter ham ble det mange med navnet Hanibal. Men ikke flere med dette flotte navnet (uttales Hamballj) enn at det skulle være mulig å samle dem. I dag presenteres de 5 første på en egen Hanibalside. Vi får håpe samlinga blir komplett etter hvert 🙂

Som så veldig mange med slektsrøtter i Romsdal og omliggende kommuner så stammer også jeg fra Hanibal, og den siste i min slekt var [52]Hanibal Pedersen Magerøy.