Fra turen til statsarkivet i Trondheim.

5. nov, 2014

Jonny Lyngstad og Finn Karlsen som stod for orientering på søndagen.

Jonny Lyngstad og Finn Karlsen som stod for orientering på søndagen.

Del denne siden

Bilde

4. nov, 2014

Ivrige DIS-medlemmer får orientering om arkivet

Ivrige DIS-medlemmer får orientering om arkivet

18. oktober 2014

18. okt, 2014

Det går mot vinter. Det har vært noen flotte dager med et fantastisk lys nå i oktober. Nå må vinterdekka på og stilongsen letes frem.

I dag har jeg mimret litt om fjell og fisketurer i Rekdalsmarka i barndoms år. De har vi under Tilbakeblikk.

Så har vi fått forslag til statsbudsjett, til glede for noen og til vrede for mange. Det er vel det vanlige. Skattesatsene er et stadig tilbakevendende tema. Slik var det også i tidligere tider. I 1711 raste krigen og statskassa var tom. Da ble det innført en skatt som ble hetende "Skoskatten" eller "Parykkskatten". 3 skilling pr skopar skulle det betales, og var det fine sko laga i byen var skatten det doble. Den som hadde parykk skulle betale 4 riksdaler. Og finere fruer som bar fontang (sløyfe til å holde oppe håret) skulle betale det samme. Her skulle altså både fattig og rik hardt beskattes. Men det ble vel en del nullskattytere som snek seg unna også den gang. I Parykkskatten for Veøy prestegjeld fortelles det om "Moldeborgernes mange krumspring for å unngå parykkskatten og den innbragte da også bare 7 Rd., mens tjenestefolkenes kummerlige lønninger gav statskassen vel 81 Rd."  (Fra Aarønes Moldesider).

Kanskje noe å tenke på for å få penger i statskassa. Skoteller i de formuedes garderober hadde sikkert vært en ettertraktet jobb.  

5. oktober 2014

5. okt, 2014

I dag har jeg lagt inn historien om [208] Hanibal Olsen Orset som var min 4 xtippoldefar. Farfar til [52] Hanibal Pedersen Magerøy som vi finner i Øyslekt II. 

Orset ligger på innsida av Otrøya i Midsund kommune og jeg ser hver dag utover dit. Vinterstid ergrer vi oss over at der har de sol hele året og vi må rusle rundt i skyggen fra fjella her. De samme fjella gjorde også at vi lå i "satelittskyggen" og dermed ikke fikk inn satelitt-TV. Løsninga ble at vi fikk satt opp en omformer på Orset som sendte TV-bilda hit. Denne var i drift til Riks-TV kom, da måtte den tas ut av drift. Vårt neste prosjekt må bli å sette opp store speil som reflekterer sola slik at vi kan sole oss også midtvinters.  

Bildet er fra Orset da vi installerte strøm til TV-senderen vår, medhjelpere er Kurt og Petter Johan. Bildet nedenfor tatt mot syd viser Rekdalsfjella, Snaufjellet og Rekdalshesten til høgre som gjør at det blir lite vintersol. Men så har vi jo mye mer sol om sommeren enn Otrøyingane da :)

 

Rekdal sett fra Orset.

4. okt, 2014