29. nov, 2014

29.november 2014

Da går vi inn i adventstida. Og med den så dukker blant annet opp Årskrift for Vestnes Sogelag. Har så vidt fått bladd igjennom og lest litt. Her er det mye stoff som skal bli trivelig lesing nå i mørketida. Kvinner på ski i Fiksdal i 1930-åra er en av artikkelene. Ingen tvil om at det var fine og sporty jenter også da. Tante Signe, søster til mor er med på to av bilda. Signe er fra nabobygda Rekdal og tjente visst i Fiksdal. Der hadde de den dyktige fotografen Johan Fiksdal som har etterlatt seg en verdifull fotosamling som er søkbar i Fylkesfotoarkivet for Møre og Romsdal. Her er det masse flotte bilde av folk og virksomhet fra 1925 og utover både fra Fiksdal og nabobygdene. Av anna godt lesestoff merker jeg meg historia om to sterke menn i Vestnes. Edvart fra Hagneset og Søren fra Lindset i Tresfjord. Da er det vel også greit å nevne to sterke menn på Rekdal som Olav Rekdal forteller om i bygdeboka.

 

Hans på Sanda fødd 1822 skulle være en kjempekar, jeg siterer litt fra boka: «Ein gong tok han ein storokse og bar frå båten og opp på slaktebua i Molde… Gjetord har det au gått om ei næverbør han kom bærandes heim frå Markjinn med ein kveld, men mest navngjeten for styrken sin vart han nok etter den jonsokaften han bar ein gamal færing frå Nakkesjønå og langt avgåre oppgjenå, til der jonsokbrisen skulle være, det har vore sagt heilt oppe på Nakkja – medan det sat ein gut oppi båta og spela fele.» Hans på Sanda var frå Kristengarda og første mann på «Inste-Sanden». Han hadde 6 barn og stor etterslekt blant annet i Ålesund. Sønnen Petter tok over på Sanda men han flytta snart til Skodje der kona var fra. Som tidlig enkemann flytta han så til Ålesund sammen med barna. Dermed vart det ikke etterkommere etter sterke Hans bosatt på Rekdal.

 

 

Kristen Pedersen Rekdal f. 1878 var også ein kar det går historier om styrken til. Blant anna da han brøt ryggtak med en bjørn på sirkus i Ålesund. Han skulle også ha bært en mjølsekk i hver hand og en med tennene samtidig. Her kan en vel legge til at 100 kg var vanlig vekt på en mjølsekk før i tida.

 

Når det gjelder sidene mine så har jeg lagt ut en slektstavle som viser mine så langt kjente røtter tilbake til bondeopprører Store-Rasmus på Myklebust som levde på 1600-tallet. Her vil formodentlig også komme mer utførlig omtale av personene som fører oss tilbake til Rasmus.

Ha en fin 1.adventshelg med et adventsbilde fra heimen.