5. nov, 2014

5. november 2014

I dag vil jeg takke DIS-Møre og Romsdal for Trondheimsturen til Statsarkivet. Ledelsen i DIS-Møre og Romsdal hadde gjort grundig forarbeide slik at både busstur og opphold ble en fornøyelig opplevelse. Møte med statsarkivet på Dora som ligger i ubåtbunkere fra andre verdenskrig var imponerende med sine store arkiv. Flere mil med arkivhyller fulle av historiske godbiter er verdt et besøk. For veldig mange av oss var dette første besøk i arkivet og vi fikk lærdom av hvordan vi skulle forberede oss til arkivbesøk og hvordan vi skulle opptre for å få mest mulig ut av et besøk. Vi ble tatt med på rundtur i arkivet med Elin Jacobsen som fortalt og viste oss godbiter. Eldste dokumentet i arkivet, et dokument fra 1267, brev fra Pave Clements til biskopen i Nidaros fikk vi se, og der ble vi imponert av den sirlige presise skriften. Vi fikk også sett den eldste kirkeboka fra Møre og Romsdal, kirkebok for Tingvoll fra 1645. For meg var det like begivenhetsrikt å kunne se i kirkeboka fra Vatne fra 1699 som var i imponerende god forfatning. En bok som har innført kirkelige handlinger for mange av mine forfedre alt for over 300 år siden.

Etter lørdagens omvisning var det ut på byen til en aldeles fortreffelig middag med husets hjemmebrygga øl som smakte fortreffelig og som ga mersmak. Der hadde vi også en uhøytidelig quiz som ga oss litt hodebryderi. Litt tid til pubbesøk ble det også ut på kvelden og tida går fort i hyggelig lag.

Søndag var vi DIS-Sør-Trøndelag sine gjester på lesesalen i statsarkivet. Trøndere er jo trivelige folk og vi fikk både en god lunsj og et interessant foredrag om arkivkilder av Finn Karlsen, også kjent fra TV-seriene Tore på Sporet og Hvem tror du at du er. Finn er pensjonert arkivar og nå formann i DIS- Sør-Trøndelag. Vi avsluttet dette besøket med vår egen Jonny Lyngstad som orienterte om hvordan en finner frem i kildene. Så var det hjemtur med buss for omlag 35 ivrige slektsgranskere, i tillegg var det et par smølaværinger som tok hurtigbåt. En spesiell takk til vår formann Åge Nortun som passa på oss og leda turen på en utmerket måte.

 I bildet over ser vi kirkeboka for Vatne fra 1699.